Plnené ražné tortily

30.09.2019

Najprv si pripravíme malé tortilly (môžeme deň vopred).

Ingrediencie:

  • 50g ražnej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 lyžice oleja
  • cca 120 ml vlažnej vody - bude treba kúzliť ...

Postup
V miske zmiešame múku so soľou, olejom a vodou. Cesto dobre prepracujeme, s cestom sa treba maznať, tu to nejde urýchliť. Maznať, maznať, maznať, stláčať, maznať, stláčať, hniesť, jednou rukou, oboma rukami a zase maznať - trvá to zhruba 5 minút. Čím dlhšie a intenzívnejšie sa maznáme, tým je cesto tvárnejšie. Cesto potom zabalíme do fólie a necháme minimálne 1 hodinku odležať (ideálne cez noc v chladničke). Potom pripravíme cca 16 dielov do guľôčok, zhruba veľkosti väčšej pinpongovej loptičky. Guličky rozvaľkáme medzi potravinovou fóliou na veľmi tenké placky. Alebo použijeme silikónové formu. Placky opekáme na rozpálenej suchej panvici z oboch strán cca 1 minútku, niekedy to ide aj rýchlejšie, jednoducho kým sa nevytvoria hnedé fľaky. Pozor! Placky možno ľahko přepéct! Nie že by neboli potom dobré k jedlu, to sú! Ale nejdú potom ohýbať a nejde do nich nič zabaliť. Takže radšej skôr vziať z panvice, kým sú ešte vláčne a poddajné. (Tento recept pochádza z nového eBook poradkyňa Báry Wolfovej Balcarová.)

Príprava nápne

Ingrediencie

  • Bielkovina (80-100g): údený alebo prírodné tempeh (tofu)
  • Zelenina (celkom 130g): mrkvy, tekvica, avokádo (alebo iná zelenina)
  • 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, údená paprika, chilli, bio jablčný ocot, 1 - 2 lyžice Tamari omáčka
  • Ghí (prepustené maslo)

Postup
Na panvici rozohrejeme ghí a krátko orestujeme cesnak.
Pridáme rozdrobený alebo na kocky nakrájaný tempeh a opečieme.
Pridáme nastrúhanú mrkvu, tekvicu, osolíme, okoreníme, pridáme údenú papriku, chilli a Tamari omáčku. Krátko orestujeme.

Zmesou plníme tortillky, navrch dáme 2 plátky avokáda a posypeme čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Ak tortilly nestíhame pripraviť, naplníme zmesou napr. Listy čakanky, kapusty.. a i.

Tip:
Namiesto tempehu môžeme použiť tofu, alebo akékoľvek mleté mäso alebo strukoviny.
Namiesto mrkvy a tekvice môžete použiť napr, papriku, stopkový zeler, zelené fazuľky a pod. Nebojte sa experimentovať.

Metabolic Balance

Categories