31.07.2019
Ovocie a zelenina majú vysoký obsah prírodnej vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a takzvaných sekundárnych rastlinných látok. Tieto látky majú antimikrobiálny účinok, znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, predchádzajú rakovine, zrieďujú krv a majú antioxidačný účinok.
Jablko
Jablko je ovocím s najvyšším obsahom pektínu. Ten pri napučiavaní okrem vody viaže aj cholesterol a jedovaté látky, ktoré sa s potravou dostali do čreva, a stará sa o ich vylúčenie z organizmu. Kvercetín, sekundárna rastlinná látka nachádzajúca sa v jablkách, likviduje vírusy a zabraňuje poškodeniu buniek, ktoré spôsobujú voľné radikály. Okrem toho má jablko mnoho vitamínu C, preto ho zvyknú nazývať skutočným špecialistom na obranu. Cenné obsahové látky jablka sa nachádzajú pod šupkou. Preto treba jablká jesť aj so šupkou. Jablčná šťava nie je náhradou celého jablka, lebo pri odšťavovaní sa odstraňuje kvercetín aj vláknina.
Ananás
V alternatívnom liečiteľstve sa konzumácia ananásu odporúča na ochranu kostí, lebo obsahuje veľkú dávku mangánu. Telo potrebuje mangán na tvorbu kolagénu, teda pevných bielkovinových vláken, ktoré sú časťou väzivového tkaniva a vyskytujú sa napríklad v kostiach, pokožke a chrupkách. Čerstvý ananás obsahuje okrem vitamínu C najmä tráviaci enzým bromelaín. Pretože bromelaín podporuje trávenie bielkovín tým, že ich štiepi, konzumácia ananásu sa odporúča ľuďom so zníženou produkciou žalúdočnej kyseliny.
Ananás sa odporúča konzumovať čerstvý, lebo v plechovkách sa enzým rozkladajúci bielkoviny v dôsledku tepla pri konzervovaní stráca.
Avokádo
Z botanického hľadiska je avokádo plod hruškovca amerického, teda ovocie, hoci vôbec nie je sladké. Avokádo je druhom ovocia s najvyšším obsahom tukov, a práve pre tieto tuky je nesmierne cenné. Avokádový tuk tvoria z 85 percent nenasýtené mastné kyseliny. Pri pravidelnej konzumácii znižujú vysokú hladinu cholesterolu LDL v krvi. Navyše avokádo obsahuje veľa kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej, dôležité vitamíny skupiny B, ktoré majú kľúčové postavenie pri procesoch metabolizmu. Potrebné sú na tvorbu, premenu a rozklad bielkovín, tukov a sacharidov.
Mango
Toto kôstkové ovocie rastie na veľkých, stále zelených stromoch v trópoch. Má vysoký obsah provitamínu A a vitamínov E a C. Pomáha preto zachytávať v organizme voľné radikály. Obsahové látky nachádzajúce sa v mangu sa podieľajú na obnove pokožky a sliznice, preventívne pôsobia proti procesu starnutia a posilňujú imunitný systém. Mango postupne dozreje, keď ho zabalíte do novinového papiera a necháte odpočívať pri izbovej teplote.
Papája
Papája obsahuje veľa karotenoidov a tiež enzýmy rozkladajúce bielkoviny, z ktorých sa papaín podobá telu vlastným enzýmom nachádzajúcim sa v žalúdku. Konzumácia surovej papáje k jedlu podporuje trávenie bielkovín.
Artičoka
Artičoka obsahuje veľa vitamínov, napríklad karotén, kyselinu listovú, vitamín C a E, ako aj minerálne látky, napríklad vápnik, horčík a fosfor. Na rozdiel od iných druhov zeleniny artičoka neobsahuje škroby, ale inulín, vlákninu tvorenú z 90 percent monosacharidmi, ktorá sa nemetabolizuje. Artičoka je preto vynikajúcim zdrojom vlákniny. Praktickou alternatívou čerstvých artičok sú mrazené artičokové srdiečka, ktoré pripravíte obratom ruky, respektíve artičoky konzervované v slanom náleve. Stredne veľká artičoka obsahuje viac ako 6 gramov vlákniny, čo zodpovedá približne štvrtine dennej potreby. Inulín sa nachádza aj v cibuli, čakanke, póre a v čakankovom koreni. Artičoky obsahujú horčinu cynarín, ktorá aktivizuje pečeň a žlčník, a tým podporuje trávenie tukov.
Listová zelenina
Veľa druhov zeleniny, ktoré morfologicky označujeme ako listovú zeleninu, obsahuje okrem horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej, vitamínu C a vitamínu B6 celý rad substancií, preventívne pôsobiacich proti srdcovým a onkologickým ochoreniam. Medzi najvýživnejšie druhy listovej zeleniny patrí kel kučeravý, mangold, púpavové listy, špenát a čakanka. Vedci zistili, že upchaté artérie a srdcové choroby kráčajú ruku v ruke s vysokou hladinou homocysteínu. Hladinu homocysteínu možno udržať na relatívne konštantnej úrovni pomocou kyseliny listovej a vitamínov B12 a B6, ktoré sa v hojnej miere nachádzajú v listovej zelenine. V niektorých krajinách, kde sa stravujú prevažne vegetariánsky, nepokrývajú ľudia potrebu vápnika mliekom, ale konzumáciou zelenej zeleniny. Zužitkovanie vápnika síce brzdí kyselina šťaveľová, ktorá sa v zelenine tiež nachádza, preto špenát a mangold môžeme ako dodávateľov vápnika vylúčiť. Všetky ostatné druhy listovej zeleniny týmto postihnuté nie sú. Dokonca z kelu kučeravého sa vápnik vstrebe veľmi dobre.
Kapustová zelenina
Do veľkej čeľade kapustovej zeleniny nepatrí iba biela a červená hlávková kapusta, ale tiež karfiol, brokolica, ružičkový kel, hlávkový kel, čínska kapusta, pekinská kapusta, kaleráb a ďalšie. Jednotlivé druhy kapustovej zeleniny sa vyznačujú pomerne vysokým obsahom vlákniny, sú bohaté na minerálne látky, ale majú rôzny obsah vitamínov. Veľký význam majú horčičné oleje, ktoré sa v nich nachádzajú. Sú to zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré majú antibakteriálny a antiseptický účinok. Okrem toho niektoré druhy kapustovej zeleniny obsahujú hneď tri substancie, ktoré spomaľujú rakovinový proces: sulforafány, flavonoidy a indoly. Sulforafány aktivizujú detoxikačné enzýmy v bunkách, flavonoidy pôsobia detoxikačne najmä v čreve a indoly pomáhajú vyrovnávať hospodárenie s hormónmi. Od pekinskej kapusty po hlávkový kel ponúka botanická čeľaď krížokveté veľa druhov, ktoré majú pre zdravú výživu veľký význam. Najlepšia je len krátka tepelná úprava, aby sa zachovali cenné obsahové látky.
Paštrnák
Zemiaky a mrkva v minulosti paštrnák z kuchyne takmer vytlačili. V poslednom čase sa táto zelenina teší opäť čoraz väčšej obľube. Paštrnák obsahuje cenné sacharidy, veľa vlákniny, minerálne látky a extrémne veľa éterického oleja. Hlavný olej nachádzajúci sa v paštrnáku sa podobá na rascový olej karvón. Povzbudzuje trávenie a stimuluje nervový systém. Zmierňuje žalúdočné a črevné ťažkosti, preto sa v ľudovom liečiteľstve odporúčal proti boleniu brucha.
Zeler
Buľvový aj stopkový zeler obsahuje éterický olej apiín, horčiny a hormón podobný inzulínu. Zeler má povzbudzujúci účinok na tráviaci systém, nadobličky, nervový systém, mozog a celkový metabolizmus. Buľvový zeler odporúčame spracovať aj s vňaťou, lebo obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Zeler varením stráca len veľmi málo živín.
Objavte vlastnú chuť prírodných potravín, Váš osobný zoznam využite pestro………☺